Orez cu leurda

Ingrediente:


1,5 l de apa plata
1 morcov mare , taiat bucati potrivite
2 ramuri de telina, taiate bastonase
1/4 bulb de telina 
o jumatate de gulie, taiata in patru
* Sau ce albitura aveti prin casao ceapa taiata in doua
2 catei de usturoi
2 linguri de ulei extravirgin
15 boabe de piper


Mod de preparare:


Intr-o oala mare, incingem uleiul de masline si calim legumele pana devin sticloase (4-5 minute)
Turnam apoi apa si, cand da in clocot, facem focul mic si lasam sa fiarba incet, minimum 30 de minute, cu capacul pus.

1 ceapa potrivita, bine maruntita
2 x 50 g de unt fara sare
2 cesti de orez pentru risotto 
100 ml de vin alb
o mana de leurda proaspata
piper proaspat macinat


Intr-o oala cu fundul gros, topim untul (50 g) si, cand incepe sa faca spuma calim ceapa pana devine sticloasa dupa care adaugam orezul si amestecm sa-l acoperim complet cu o pelicula de unt. Cand devine sticlos, stingem cu vinul si lasam pana cand e complet absorbit de orez (amestecam continuu).
Continuam apoi cu cate 1-2 polonice de supa fierbinte, amestecam bine orezul iar cand supa este complet absorbita completam si tot asa pana cand orezul se umfla insa ramane ferm (al dente) la muscatura .
Intretimp, maruntim leurda in robotul de bucatarie sau blender (daca este prea uscata, punem putina apa sau ulei extravirgin). Cand orezul este aproape fiert, turnam leurda maruntita bine, bine, amestecam si mai lasam la foc mic cam 3-5 minute. Cantitatea de leurda dar si timpul cat o tinem pe foc sunt hotaratoare privind intensitatea aromei.
Stingem focul si apoi facem ultima si, poate cea mai importanta operatiune: adaugarea untului (50 g) incorporam untul si batem bine risotto-ul, ca si cand am bate albusul de ou. Incorporam astfel cat mai mult aer iar risotto-ul va deveni pufos, afanat.
Se poate servi ca garnitura la friptura.
Se poate pune si urzici , in loc de leurda, dar eu nu am facut decat cu leurda.
Pofta Buna!

Niciun comentariu: