
- 5kg varza
- 20gr drojdie
- cimbru
- marar
Mod de preparare:
Varza alba se curata si se taie marunt. O treime din cantitatea totala de varza se aseaza intr-un recipient si se preseaza bine. Drojdia se pune intr-un tifon si se aseaza peste varza. Se adauga si restul de varza.
Apoi se toarna apa fiarta si racita, atat cat sa acopere stratul superior de varza. In apa fiarta se adauga cimbru si marar spalat, ales si taiat pentru aroma.
Deasupra se pune o scandurica curata, sau o farfurie si o piatra bine spalata, sau o greutate. Totul se acopera cu tifon foarte curat.
Continuarea retetei originale suna cam asa:
" Cand incep sa apara basicute in zeama, atunci lichidul se arunca si se pune alta apa, preparata la fel. Astfel se procedeaza zilnic, pana cand lichidul ramane limpede. La fiecare schimbare a lichidului, nu trebuie uitata spalarea scanduricii si a pietrei, pentru a mentine conditiile optime de fermentare. "
Eu las varza in prima apa 3 zile si atunci schimb apa, deoarece daca schimb apa prea des varza isi pierde din savoare.
Dupa 5-6 zile e gata si poate fi mancata.
Pentru un gust mai placut se pune varza intr-un bol si se adauga putin piper, ulei si boia dulce (boiaua face diferenta : ) ).
UPDATE:
Pe perioada asta rece puteti lua jumatate din lichid , il incalziti , apoi turnati peste restul din recipient si vanturati putin.
Acest lucru il puteti face dupa doua zile de la preparare.
UPDATE:
Pe perioada asta rece puteti lua jumatate din lichid , il incalziti , apoi turnati peste restul din recipient si vanturati putin.
Acest lucru il puteti face dupa doua zile de la preparare.
Pofta buna!
cat tine varza fara sare ( cu drojdie)? multumesc
RăspundețiȘtergereDupa ce s-a acrit mai tine cam 10 zile , poate mai multe daca-i tinuta in frigider.
RăspundețiȘtergerechiar si cea de iarna cand este frig afara ?
RăspundețiȘtergereCat timp se acreste o ti in casa, iar dupa ... daca iarna-i sub zero grade afara si ingheata, cred ca tine mai mult :).
RăspundețiȘtergereMa bucur fa postati retete si pt cei bolnaviori (ca mine) care sunt constransi sa manance de.acum incolo..toata viata fara sare.Va multumesc in numele meu si al tuturor "tovarasilor" de suferinta..La mai multe retete si sa fim sanatosi cu totii!
RăspundețiȘtergereVa doresc multa sanatate.
RăspundețiȘtergereSa va dea Domnul sanatate.Mi-ati fost de mare ajutor
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-am putut fi de folos.
RăspundețiȘtergereMultumesc pt retetele fara sare....din nefericire am probleme cu rinichii, am nevoie de transplant si nu am voie sare...ma ajuta foarte mult retetele...am sa le incerc si eu...daca mai ai retete fara sare, te rog sa I-mi trimiti si mie prin mail.... dragutza.dutza@yahoo.com...Multumesc si multa multa sanatate.
ȘtergereAcum am gasit acest blog ... am sa incerc si eu cateva retete ... intrasem in panica, nu mai stiam ce sa fac de mancare. Daca mai aveti retete sau daca mai stiti site-uri cu retete fara sare, noi bolnavii de rinichi va multumim.
RăspundețiȘtergereSe poate incerca si varza acra cu acid lactic (se poate comanda de pe internet, foarte concentrat in sticle de 1 l pentru vinificatie). Se dilueaza acidul pana la un PH asemanator cu otetul si apoi se mureaza "normal")
RăspundețiȘtergereBună ziua! Atunci când schimbăm apă că a început să facă besicute mai punem și a doua oară drojdie sau doar apă fiartă, răcită cu cimbru și mărar ?
RăspundețiȘtergere